مجله مارسین, مجله هنر

آشنایی با نقاشی های مینیاتور

آشنایی با نقاشی های مینیاتور

مینیاتور به چه معناست؟

مینیاتور در لغت به معنی کوچکتر نشان دادن است. این کلمه در اصل واژه فرانسوی مینی موم ناتورال» (Minimum Natural) گرفته شده است.

لغت مینیاتور، نیمه ی اول قرن حاضر در زبان فارسی امروز مصطلح گردید که در معنای واقعی، به مینیاتورهای ایرانی یا کشورهای دیگر منحصر نمی شود؛ بلکه هر شیئ هنری ظریف و ریز که به هر سبک و شیوه ای ساخته شده باشد، مینیاتور نامیده می شود.

در حال حاضر در ایران به نقاشی های ایرانی، چه قدیم و چه جدید، که از سبک و روش اروپایی پیروی نکرده و دارای خصوصیات نقاشی سنتی باشد، مینیاتور گفته می شود و این موضوع به صورت یک غلط مصطلح پذیرفته شده است.

مینیاتوری چیست؟

منظور از مینیاتوری یا نگارگری، نقاشی اصیل ایرانی است که سال ها پیش ایرانیان از کشورهای شرقی، هنر نگارگری را یاد گرفته و آن ها نیز از ایرانیان هنر نگارگری را اقتباس کرده‌اند. در یک دوره خاصی از تاریخ، کشیدن هر نقاشی که عناصر غیر واقعی در آن وجود داشت، توهین به آفرینش و خلقت به شمار می آمد. بنابراین، ایرانیان با کمک قوه تخیل خود و الهام گرفتن از طبیعت، به خلق نقاشی هایی روی آوردند که به نگارگری موسوم شد.

به علت دخیل بودن قوه ی خیال در این آثار هنری، مبالغه و اغراق در آن به کرات مشاهده می شود. از بارزترین ویژگی‌های نقاشی مینیاتور می توان به عدم استفاده از رنگ های ترکیبی و پرسپکتیو اشاره کرد. اما استاد محمود فرشچیان در آثار خود هم از رنگ های ترکیبی و هم از پرسپکتیو و آناتومی استفاده کرده است.

که در این خصوص به صورت کامل در مجله ی نقاشی مینیاتور ایرانی و تصاویری از شاهکارهای نقاشی مینیاتور توضیح داده شده است و ممکن است مطالب این مقاله برایتان مفید باشد.

 

تابلو نگارگری مه و ماهی اثر استاد اسماعیل زاده کد 16125

Original price was: ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان.Current price is: ۱۴۴,۰۰۰,۰۰۰ تومان.

تابلو نگارگری ققنوس اثر استاد اسماعیل زاده کد 16126

Original price was: ۱۸۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان.Current price is: ۱۷۹,۰۰۰,۰۰۰ تومان.

تابلو نگارگری رقص در بهار اثر استاد اسماعیل زاده کد 16127

Original price was: ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان.Current price is: ۱۴۴,۰۰۰,۰۰۰ تومان.

تاریخچه نقاشی مینیاتوری

تاریخچه نقاشی مینیاتوری در ایران به دوره پیش از ظهور اسلام باز می‌گردد. در واقع زمان اوج نقاشی مینیاتوری در ایران مربوط به دوره عباسیان است. در این دوره آثار مینیاتوری بسیار زیادی پدید آمد که متاسفانه طی حملات مغول ها به ایران از بین رفت.

در دوره ایلخانیان اوضاع ایران به یک آرامش نسبی رسید که در همان زمان برای رشد نقاشی مینیاتوری در ایران اقدامات زیادی انجام شد . از جمله این اقدامات می‌توان به تاسیس ربع رشیدی در تبریز اشاره کرد.

مینیاتوری چیست؟

 

استفاده از نقاشی های مینیاتوری در صنایع دستی

یکی از زیباترین و خلاقانه ترین روش ها در طراحی صنایع دستی استفاده از طرح های اصیل و فاخر ایرانی به ویژه نقاشی های مینیاتوری است که جلوه ی فوق العاده ای به آنها می بخشد. در مجموعه ی مارسین با متنوع ترین طرح ها و مرغوب ترین متریال به طراحی انواع صنایع میناکاری، خاتم کاری و ظروف مسی پرداخته ایم که متناسب با دکوراسیون ها و سلیقه ی شما در انواع مختلف طرح و سایز قابل سفارش هستند. پیشنهاد میکنیم حتما از صفحه ی خرید هدایای سازمانی مارسین دیدن فرمایید.

در مارسین می توانید خرید صنایع دستی مختلف را تجربه کنید. در ادامه مقاله به معرفی مینیاتور و کاربرد آن در صنایع دستی خواهیم پرداخت.

ست جعبه دستمال کاغذی و جعبه کارد و چنگال خاتم کاری کد 115

ست جعبه دستمال کاغذی و جعبه کارد و چنگال خاتم کاری مینیاتوری

مکاتب هنر مینیاتور ایران :

مکتب شیراز

مکتب شیراز را می‌توان در دو دوره بررسی کرد. دوره اول سده هشتم هجری قمری و دیگری سده نهم هجری قمری. دوره اول همزمان با رونق نگارگری در تبریز بود. یکی از دلایل شکوفایی هنر نگارگری در سده هشتم شیراز را می‌توان بر کنار ماندن این منطقه از حمله مغولان دانست. از معروف‌ترین آثار آن زمان نگاره‌های ورقه و گلشا می‌باشد. دوره دیگر مکتب شیراز یعنی قرن نهم هجری قمری با حمایت اسکندر سلطان و ابراهیم سلطان (نوادگان تیمور) از هنرمندان، جانی دوباره یافت.

در این دوران هنرمندانی از سمرقند و هرات به شیراز آمدند که باعث پختگی مکتب شیراز شدند. از مشخصه‌های نقاشی شیراز در اوج شکوفایی می‌توان به استفاده از رنگ‌های روشن و نقوش تزئینی و طراحی ماهرانه‌تر پیکرها و قلم‌گیری ظریف صخره‌ها اشاره کرد. بهترین نمونه‌های نگاره‌های آن زمان نسخه‌ای از خاوران نامه به تاریخ 882 هجری قمری و نسخه جنگ اسکندر سلطان می‌باشد.

مینیاتوری مکتب شیراز

مکتب هرات

پس از مرگ تیمور (سلسله تیموریان) فرزندش شاهرخ به سلطنت رسید و از آن پس هرات به پایتختی برگزیده شد، به واسطه توجه و حمایت بی‌دریغ شاهرخ و ولیعهدش بایسنقر میرزا تهیه کتب مصور این بار در هرات و در کتابخانه بایسنقر میزا رونق گرفت و پس از چندی ویژگی‌های خاص خود را یافت.

مینیاتوری مکتب هرات

مکتب تبریز در دوران صفوی

شاه اسماعیل اولین پادشاه سلسله صفوی بود که نقش بسزایی در اعتلای هنر آن زمان ایفا نمود. از جمله کارهای مهمی که وی انجام داد انتقال بهزاد و دیگر هنرمندان به تبریز و منسوب نمودن بهزاد به سِمت کلانتر کتابخانه و رونق بخشیدن به کارگاه‌های سلطنتی تبریز بود. از مکتب تبریز دوران صفوی آثار ارزشمندی بجا مانده است از جمله شاهنامه فردوسی و خمسه نظامی.

این مکتب تأثیرات عمیق خود را بر نقاشی قزوین، مشهد، هرات، اصفهان و شیراز گذاشت و حتی می‌توان این تاثیر را بر نقاشی بخارا، هند و ترکیه نیز به خوبی مشاهده نمود. مشخصه‌های نقاشی این دوران طراحی قوی پیکرها در حالات مختلف، پوشش‌های رنگین، ترکیب‌بندی‌های استادانه، تزئینات معماری با نقوش هندسی و گیاهی، آسمان لاجوردی، ابرها و پرندگان زیبا می‌باشد.

مینیاتوری مکتب صفوی

مکتب قزوین

شاه اسماعیل دوم علی‌رغم کوتاهی‌هایی که در دوران سلطنت خود به بار آورد برخی از نگارگران تبریز، مشهد و شیراز را برای احیای کتابخانه سلطنتی و کارگاه مصورسازی به قزوین فراخواند و دستور ساخت نسخه‌ای از شاهنامه را به آنان داد. این رونق چندان دوامی نیافت زیرا در دوران سلطنت برادر شاه اسماعیل کارگاه‌های مصورسازی مجدداً از رونق افتاد و این امر سبب پراکنده شدن و مهاجرت مجدد هنرمندان از قزوین و از سوی دیگر موجب گرایش سایر هنرمندان به آثار کم‌هزینه و ساده گردید.

بعد از وی عباس میرزای 17 ساله به سلطنت رسید و 42 سال حکومت کرد. او به معماری، شهرسازی و نقاشی اهمیت زیادی می‌داد و هنرمندان را حمایت می‌کرد. از جمله کارهای مهم او منسوب نمودن صادق بیگ افشار؛ شاعر و نقاش مجرب به سمت مدیر کتابخانه سلطنتی بود. آثار مهم آن دوران شاهنامه قوام، شاهنامه قاسمی و کتاب احسن الکبار می‌باشد.

مینیاتوری مکتب قزوین

مکتب اصفهان

اواسط سده یازدهم، همزمان با انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان، هنرمندان قزوین و سایر شهرهای مهم به این شهر روی آوردند. علاوه بر رونق کارگاه‌های نقاشی، دیوارنگاری برای تزئین کاخ‌ها و عمارت‌ها رواج فراوان یافت. در دوران سلطنت شاه عباس عواملی همچون انتقال ارامنه جلفا به اصفهان و گسترش روابط سیاسی و تجاری به کشورهای اروپایی و هندوستان باعث شد برخی خصوصیات نقاشی غرب به نقاشی ایران راه یابد. حتی بعضی نقاشان اروپایی به دربار اصفهان آمدند از جمله لوکاس وان هسولد، فیلیپ آنجل و لوکار.

معروف‌ترین نقاش این دوره رضا عباسی بود. از میان نسخه‌های مصور و رقعه‌هایی که تحولات نقاشی مکتب اصفهان را نشان می‌دهد می‌توان به کتاب عالم آرای شاه اسماعیل و کتاب ابومسلم نامه اشاره کرد که هر دو متعلق به موزه رضا عباسی می‌باشد.

مینیاتوری مکتب اصفهان

خصوصیات نقاشی های مینیاتور کدام است؟

در نقاشی های مینیاتور، تصاویر، شباهتی با عالم واقعی ندارند. حجم و سایه روشن هم به کار نمی رود و قوانین مناظر و مرایا رعایت نمی شود. مناظر نزدیک، در قسمت پایین نقاشی و مناظر دور در قسمت بالای آن به تصویر در آمده است. تمام چهره ها به صورت "سه ربع" دیده می شوند و حدود آن را از بناگوش تا حدقه ی چشم مقابل است. البته گاهی هم چهره ها به صورت نیم رخ و به ندرت از پشت سر، تصویر شده است.

هنرمند به کشیدن پیکرهای انسانی تاکید چندانی ندارد، بلکه علاقه ی او بیش از هر چیز به کشیدن لباس های فاخر بر تن شخصیت های تصویری خود است و گاهی برای نشان دادن شکل خاص پوشاک، دست و پا را می پوشاند، حتی گاه قامت را بلند تر نشان می دهد تا بهره گیری از امتیاز قبای بلند، مُیسر شود.

در مینیاتور چهره ی افراد بیشتر در سنین جوانی ترسیم شده است که این چهره ها به آدمکهای بدون جنسیت شباهت دارند. اما در چهره های پیر این گونه بی جنسیتی وجود ندارد. در اغلب تصاویر آفتاب بهاری می درخشد. درختان میوه، غالباً مملو شکوفه و برگ است؛ اما گاهی هم با درختانی عاری از برگ روبرو می شویم. اسبها نیز غالباً از پهلو دیده می شوند و به ندرت می توان اسبی را از روبرو و یا پشت مشاهده کرد.

هنر مینیاتوری در صنایع دستی

یکی از زیباترین و خلاقانه ترین روش ها در طراحی صنایع دستی استفاده از طرح های اصیل و فاخر ایرانی است که جلوه ی فوق العاده ای به آنها می بخشد. در مجموعه ی مارسین با متنوع ترین طرح ها و مرغوب ترین متریال به طراحی انواع صنایع میناکاری، خاتم کاری و ظروف مسی پرداخته ایم که متناسب با دکوراسیون ها و سلیقه ی شما در انواع مختلف طرح و سایز قابل سفارش هستند. پیشنهاد میکنیم حتما از صفحه ی خرید محصولات میناکاری مارسین دیدن فرمایید.

 


 

روشهای مختلف طراحی مینیاتور

شیوه های نقاشی در ایران بسیار متنوع است. هر یک از استادان معروف ، تغییراتی در روش و شیوه هایی که قبل از خود متداول بوده، وارد نموده اند. این روشها را در طراحی می توان بطور کلی به سه دسته تقسیم کرد :

طراحی رنگی :

در این طرحها ، در بعضی از قسمتها رنگ بکار رفته است. در این شیوه، از رنگ طلائی حتماً استفاده شده است. زمینه ی طرح به حال خود باقی می ماند قسمتهای مختصری که رنگی است، از رنگهای جسمی و روحی همراه با هم استفاده شده. ولی اکثر کار با خطوط قلم مو طراحی شده است. طرحهای رنگی بیشتر در دوره ی صفوی، در آثار رضا عباسی متداول گردید.

طراحی بدون رنگ:

اینگونه طرحها بطوری که از نام آن مشخص است فقط با قلم مو و رنگ سیاه روی زمینه های روشن کار می شود. این روش در تمام دوران مینیاتور ایران وجود داشته است. گاهی هم به جای رنگ مشکی از رنگهای تیره مثل رنگ قهوه ای، قرمز و آبی استفاده شده است.

طراحی سفید قلم:

طرحهایی که با قلم مو و رنگ سفید، روی کاغذ یا صفحه ی تیره رنگ کار شده باشد، طراحی سفید قلم نامیده می شود. در ابتدا این روش، بیشتر برای تزئین و طراحی روی جلد های روغنی که اکثراً سطح آنها مشکی بود، استفاده می شد. علاوه بر رنگ سفید، گاهی هم مختصر رنگ طلائی و یا رنگهای روشن دیگر، در اینگونه طراحی ها استفاده می شود.

چهره مینیاتوری چه ویژگی هایی دارد؟

چهره‌های مینیاتوری، که در نگارگری ایرانی و اروپایی رواج داشته‌اند، دارای ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی هستند که آنها را از دیگر انواع نقاشی چهره متمایز می‌کند. برخی از بارزترین این ویژگی‌ها عبارتند از:

شباهت نسبی چهره‌ها: در نگارگری مینیاتور، چهره‌ها اغلب شباهت‌هایی به یکدیگر دارند و تشخیص جزئیات دقیق بین آنها دشوار است. این امر به دلیل آن است که هنرمندان مینیاتور به جای تمرکز بر واقع‌گرایی دقیق، بیشتر به زیبایی و ظرافت کلی اثر توجه می‌کنند.

ظرافت و دقت: نقاشی چهره‌های مینیاتوری نیازمند ظرافت و دقت بسیار بالایی است. خطوط باریک، رنگ‌های ظریف و جزئیات دقیق، از جمله ویژگی‌های بارز این نوع نقاشی هستند. هنرمندان مینیاتور با استفاده از قلم‌موهای ظریف و مهارت ذاتی خود، تصاویری بدیع و چشم‌نواز خلق می‌کنند.

چهره مینیاتوری

عدم استفاده از سایه‌روشن: برخلاف نقاشی‌های غربی که در آنها از سایه‌روشن برای ایجاد حجم و عمق استفاده می‌شود، در نگارگری مینیاتور خبری از این تکنیک نیست. چهره‌ها در مینیاتور تخت و بدون سایه‌روشن هستند و حجم‌دهی به آنها با استفاده از خطوط و رنگ‌های ظریف انجام می‌شود.

تمرکز بر زیبایی: هدف اصلی از خلق چهره‌های مینیاتوری، به تصویر کشیدن زیبایی و ظرافت است. به همین دلیل، هنرمندان از اغراق در برخی از اجزای صورت مانند چشم‌ها و ابروها استفاده می‌کنند و تناسبات آناتومیکی را تا حدی تغییر می‌دهند.

استفاده از رنگ‌های تخت: در نقاشی مینیاتور از رنگ‌های تخت و بدون سایه‌روشن استفاده می‌شود. این رنگ‌ها اغلب شاداب و درخشان هستند و به زیبایی هرچه بیشتر اثر می‌افزایند.

عدم نمایش احساسات: چهره‌های مینیاتوری به ندرت حاوی احساسات خاصی هستند. این امر به دلیل آن است که هدف از خلق آنها، به تصویر کشیدن زیبایی و ظرافت است و نه بیان احساسات.

تنوع در سبک: در طول تاریخ، سبک‌های مختلفی از نقاشی چهره در مینیاتور رواج یافته است. برخی از این سبک‌ها واقع‌گرایانه‌تر هستند و به جزئیات آناتومیکی بیشتر توجه دارند، در حالی که برخی دیگر انتزاعی‌تر هستند و بیشتر بر زیبایی و ظرافت کلی اثر تمرکز می‌کنند.

نمونه‌های مشهور: از جمله مشهورترین نمونه‌های چهره‌های مینیاتوری می‌توان به آثار هنرمندان ایرانی مانند کمال‌الدین بهزاد، رضا عباسی و محمد قاسم اشاره کرد. در نگارگری اروپایی نیز هنرمندان نامداری مانند هانس هولباین و نیکلاس هیلیارد در زمینه چهره‌های مینیاتوری فعال بوده‌اند.

علاوه بر موارد ذکر شده، می‌توان به دیگر ویژگی‌های چهره‌های مینیاتوری مانند استفاده از تزئینات ظریف، توجه به جزئیات لباس و زیورآلات، و به کارگیری نمادها و مفاهیم خاص اشاره کرد.

در مجموع، چهره‌های مینیاتوری نمونه‌ای بارز از هنر ظریف و پرجزئیات نگارگری هستند که زیبایی و ظرافت را به شکلی منحصر به فرد به تصویر می‌کشند.

 

اساتید برجسته مینیاتور

استاد میرزا علی، رضا عباسی و سلطان محمد از اساتید قدیمی مینیاتور محسوب می شوند. در مقابل، استاد محمد باقر آقا میری و استاد محمود فرشچیان نیز بزرگان مینیاتور سبک جدید به شمار می آیند.

در فروشگاه مارسین می توانید آثار بی نظیر استاد غلامرضا اسماعیل زاده را مشاهده و خریداری نمایید.

مارسین-فروشگاه صنایع دستی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *