مجله مارسین, مجله هنر, وبلاگ سایت

انواع طرح میناکاری اسلیمی و ختایی

گلدان میناکاری کد 20

طرح های میناکاری در دنیای هنر های صنایع دستی دارای تنوع بسیاری است و این انواع طرح میناکاری را  که بر اساس خلاقیت و ذوق هنری هنرمندان میناساز، که هر یک دارای سبک منحصر به فرد خود می‌باشند و  طرح های مختلف مینا را با زیبایی و ظرافت خاص خلق می کنند، بسیار زیاد می کند .

با این حال به صورت کلی می توان گفت که انواع طرح میناکاری به دو دسته ی اصلی میناکاری اسلیمی و میناکاری ختایی و ترکیب این دو با هم تقسیم بندی می شوند.

در ادامه این مقاله ، با مارسین همراه باشید ، تا اطلاعات جامعی را درباره‌ی انواع طرح‌های میناکاری در اختیار شما هنر دوستان قرار دهیم.

طرح میناکاری اسلیمی

طرح های اسلیمی میناکاری از قدیمی ترین  و مشهورترین طرح های  میناکاری است، که قدمت آن به  میناکاری اشیای مختلف در دوره سلجوقیان و تیموریان بازمی‌گردد. چون ظروف میناکاری قابل توجهی با طرح‌های اسلیمی از آن دوران به یادگار باقی مانده است.

به مرور زمان هنر میناکاری اسلیمی تکامل پیدا کرده و بعد از نفوذ اسلام، این نوع هنر میناکاری توسعه و گسترش بیشتر پیدا کرد و سبک اسلیمی میناکاری همه جا مورد استفاده قرار گرفت.

وجود خطوط پیچک‌های گیاهی، خزیدن مار،طرح واره ی گلبرگ ها و منحنی های منظم و زیبا، طرح اصلی این سبک از میناکاری است که خود به دسته های زیر تقسیم بندی می شود:

  • توپر
  • دهان اژدها
  • گل دار
  • چنگی
  • بی چنگ
  • ساده

مهم ترین مشخصه میناکاری اسلیمی در تمام این دسته بندی ها، رعایت اصول هندسی و تقارن اشکال است، همین تقارن باعث شده امروزه بیشتر اشکال تهیه‌شده در  صنایع دستی میناکاری  از سبک طرح اسلیمی باشد و  اکثر ظروف میناکاری با این طرح منقوش شده و به بازار عرضه شوند.

ظروف میناکاری مارسین در طرح های اسلیمی جز پرفروش ترین و محبوب ترین ها بوده و همواره مورد توجه دوست داران هنر فاخر میناکاری قرار گرفته است .

 برخی از این محصولات میناکاری در مجموعه ی مارسین برای سفارش هدایای تبلیغاتی صنایع دستی به سفارش و انتخاب شما  با قیمت های عمده، تولید و عرضه می شوند.

 

طرح میناکاری ختایی

میناکاری با استفاده از طرح ختایی یکی دیگر از قدیمی‌ترین انواع طرح‌های میناکاری به شمار می‌رود، که از گل، برگ و باغچه به صورت غیرعادی و خارج از شکل طبیعی‌شان، در شکل‌های گوناگونی استفاده می شود و  نظام هندسی برگرفته از چرخش عشقه به‌عنوان تلطیف کننده نقوش اسلیمی، در طرح های ختایی میناکاری جلوه کرده است.

گل‌های ختایی  که اکثرا شامل گل های شاه عباسی، شش پر، پنج پر، غنچه، لوتوس، پروانه ای در اشکال دایره-بیضی، پیازی و برگی تشکیل می‌شود و ساقه یا بند ختایی همان گردش یا حرکت حلزونی شکل است که مشابه آن در گیاهان به‌صورت پیچش‌های ساقه‌ی تاک و یا ساقه‌ی نیلوفر دیده می‌شود.

یکی از محبوب ترین و پرفروش ترین طرح های ختایی را می توان طرح مرغ و ختایی، دانست. که در این طرح، تصویر پرندگان به‌صورت منحنی‌ و گردشی میان گل‌های قرمز رنگ و آبی رنگ تصویر بصری منظم و زیبایی ایجاد می کند. گاهی نیز ممکن است در این نوع نقاشی از پرنده استفاده نشود؛ ولی معمولا این نوع سبک نقاشی با پرنده همراه است.

این جلوه و زیبایی هنر ختایی میناکاری باعث شده از طرح مرغ و ختایی برای زینت بخشیدن به ظروفی مانند گلدان‌های میناکاری، بشقاب‌ها که در وسط آنها با اشکال مختلف نقاشی شده، ترسیم شوند.

علاوه‌ بر رنگ‌های آبی و قرمز، که در طرح های ختایی استفاده می شود ، رنگ‌های کرم، لاجوردی و سبز نیز گاهی در بخش های مختلف ظروف جلوه ی این طرح میناکاری را دو چندان مینماید.  دلیل نام‌گذاری این طرح نیز، حرکت مارپیچی و گردشی پرندگان در میان انواع گل‌ها، برگ‌ها و غنچه‌ها است.

مجموعه ی مارسین ارائه دهنده ی صنایع دستی ویژه با طرح های میناکاری برای دوست داران طرح های اصیل و زیبای میناکاری می باشد .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *