مجله مارسین, مجله هنر

همه چیز در مورد حرفه و شغل میناکاری + درآمد میناکاری چقدر است

بشقاب میناکاری اصل

میناکاری چیست؟

میناکاری هنری 5 هزار ساله در ایران است که تا به امروز پابرجا مانده و همچنان خواهان دارد. میناکاری به نوعی پوشش ونقاشی خاص بر روی ظروف می گویند. قبلا میناکاری بیشتر بر روی ظروف طلا و نقره انجام می شده است. اما در حال حاضر میناکاری بر روی مس و سفال رونق بیشتری دارد.اگر دوست دارید در مورد میناکاری بیشتر بدانید می توانید مقاله هنر میناکاری را مطالعه نمایید. در این مقاله می خواهیم بیشتر به شغل و حرفه میناکاری بپردازیم.در مورد حرفه ای شدن در این شغل،درآمد میناکاری، پیش نیازها و بازار کار میناکاری صحبت کنیم. پس با مارسین همراه باشید تا به پاسخ سوالات خود دست پیدا کنید.

کاسه و بشقاب میناکاری کد 77

خرید کاسه و بشقاب میناکاری

 

میناکار به چه کسی می گویند؟و چه وظایفی دارد؟(وظایف میناکار)

میناکار به شخصی می گویند که به کار و هنر میناکاری می پردازد. در حال حاضر میناکاری بر روی مس و سفال بیشتر رواج دارد اما میناکاری بر روی سایر ظروف مانند طلا و نقره نیز همچنان انجام می شود.

وظایف شغلی و روند میناکاری بروی مس  با سفال متفاوت است.

میناکاری جز رشته هایی است که در سازمان فنی و حرفه ای آموزش داده می شود.طبق تعریف این سازمان از وظایف و حرفه میناکاری می توان اینگونه گفت که:

«میناکاری از مشاغل صنایع دستی و هنر می باشد که شامل وظایف ترسیم نقوش ایرانی و اسلامی، هندسی ساده، ختایی و اسلیمی و جانوری انتزاعی و گیاهی بر روی ظروف مس (لعاب شده)، طلا و نقره (ساده، مرصع، حجره ای و غیره) و رنگ آمیزی آنها است و با تذهیب کاران، طلاسازان، مراکز هتلداری و صنایعی و گردشگری کشور در ارتباط می باشد».

در حال حاضر میناکاری بیشتر در اصفهان رواج دارد خصوصا میناکاری بر روی مس. در خرید صنایع دستی اصفهان، میناکاری همیشه یکی از پر مخاطب ترین این محصولات است.

مراحل میناکاری

در این قسمت بیشتر در مورد مراحل میناکاری بر روی مس صحبت خواهیم کرد اما شاید خیلی از مراحل در میناکاری مختلف یکسان باشد. با ما همراه باشید.

بعد از تهیه وسائل مورد نیاز، ابتدا باید ظرف مورد نظر را انتخاب کنیم و آن را به شکلی که می خواهیم در بیاوریم. بعد از چکش کاری های لازم بر روی مس، حالا لازم است سطح مورد نظر را پاکسازی کنیم. مرحله پاکسازی در چسباندن چسب مینا بسیار مهم است. حتی یک اثر انگشت کوچک در این مرحله می تواند باعث شود چسب لعاب مینا بخوبی نسچبد. پس این مرحله را با تمام دقت انجام دهید. بعد از پاکسازی ظرف مورد نظر نوبت به لعاب کاری می رسد. در این مرحله دو راه وجود دارد یا لعاب کاری با اسپری انجام می شود و یا به صورت دستی هنرمند میناکار این کار را انجام می دهد. در این مرحله دقت می کنیم که لعاب کلیه سطح ظرف را به صورت کامل پوشانده است.

بعد از لعاب زنی لازم است ظرف در کوره 900درجه ای پخت شود. مدت زمان پخت به تشخیص استاد میناکار بستگی دارد. سپس ظرف لعاب شده از کوره خارج می شود و به آن زمان می دهیم تا کاملا سرد شود.

حالا نوبت پیاده سازی طرح مورد نظر بر روی ظرف مسی است. هنرمند بعد از انتخاب طرح، آن را روی ظرف پیاده سازی می کند، خطوط را قلم گیری کرده و جاهایی که لازم است را نقاشی می کند.حالا دوباره ظرف مینا به کوره بر می گردد. این بار دمای کوره چیزی بین 600 تا 700 درجه خواهد بود.

بعد از سرد شده دوباره روی نقاشی های مینا لعاب می ریزند و باز هم به کوره می رود. در نهایت این اثر هنری و ارزشمند آماده می شود.

مراحل شغل میناکاری

 

نحوه آموزش میناکاری

برای آموزش میناکاری دوره های متعددی وجود دارد. می توانید دوره های آکادمیک که در آموزشگاه های هنری وجود دارد را طبق سرفصل های اعلامی بگذارنید. می توانید در سازمان فنی و حرفه ای آموزش ببینید و یا روش دیگری را انتخاب کنید. روش دیگر آموزش میناکاری این است که یک استادکار ماهر میناکاری را انتخاب کنید و از او به صورت عملی کار را بیاموزید. من به شما توصیه می کنم اگر واقعا به این رشته علاقه دارید و قصد دارید در حرفه میناکاری مشغول به فعالیت شوید راه حل آخر را انتخاب کنید. کسی که سال ها به صورت عملی در بازار کار مشغول به فعالیت بوده است رازها و نکته های بازار را بهتر می تواند به شما آموزش دهد.

سازمان فنی و حرف های دوره های میناکاری بر روی سفال را با این سر فصل ها برگزار می کند:

  • “آشنایی با هنر میناکاری و تاریخچه آن
  • آشنایی با اصول و مراحل میناکاری روی سفال
  • شناخت ابزار و وسایل مورد نیاز در میناکاری روی سفال
  • شناخت رنگ‌های رایج مورد استفاده در میناکاری روی سفال
  • آموزش روش‌های تهیه رنگ‌های مورد استفاده در میناکاری
  • معرفی تکنیک و روش‌های خاص میناکاری
  • آموزش نحوه طراحی نقوش ویژه بر روی سفال
  • آموزش نحوه آماده‌سازی زمینه برای پیاده کردن طرح از طریق سنباده‌زنی و …
  • آموزش طریقه اکسید زدایی و چربی زدایی سفال میناکاری شده
  • آموزش چگونگی پخت سفال در کوره”

وسایل و امکانات مورد نیاز برای شغل میناکاری

هر حرفه و شغلی برای انجام نیاز به یکسری وسایل و ابزارآلات دارد. شغل میناکاری نیز از این قاعده مستثنی نیست. این نکته را در نظر داشته باشید که برای تهیه لوازم میناکاری اصل کیفیت آن باشد چرا که کیفیت لوازم در کیفیت محصول نهایی شما بسیار موثر است.

این نکته را هم بگویم برخی لوازم وابسته به نوعی ظرفی است که شما برای میناکاری انتخاب می کنید اما به طور کلی می توان لوازم زیر را به عنوان وسائل موردنیاز میناکاری نام برد:

  • شیشه
  • کاردک
  • سوزن یا خودکار سوزنی
  • انواع قلموی رنگ
  • محو کن
  • مداد میناکاری
  • محلول بس برای ترکیب رنگ
  • رنگ های مختلف
  • لعاب

سرمایه اولیه برای شروع حرفه میناکاری

برای شروع شغل میناکاری مانند هر شغل دیگری نیاز به مقداری سرمایه اولیه است. اما خوشبختانه حرفه میناکاری جز آندستهاز شغل هاست که به سرمایه اولیه کمی نیاز دارد. برای مکان و جای فعالیت شما می توانید کارتان را از اتاق خانه یتان شروع کنید. لوازم اولیه میناکاری که در بالا نام بردع شد را تهیه کنید ظرف مورد نظرتن را بخرید و یا خودتان اگر می توانید آماده کنید و سپس شروه به فعالیت نماید. برای کوره هم می توانید از کوره های کوچک خانگی شروع کنید و یا محصولات خود را در کورههای اجاره ای پخت کنید. روش کار کوره های اجاره ای بدین صورت است که شما با پرداخت مبلغی از کوره آنها استفاده می کنید. بعد از اینکه کارتان اندکی رشد کرد و مشتریان خود را پیدا کردید می توانید به فکر مکانی باشید تا اولین کارگاه میناکاری خود را راه اندازی کنید. این حرفه و شغل قبل از آنکه به سرمایه زیادی نیاز داشته باشد، وابسته به هنر و ذوق شماست. هر چقدر کار شما ظریف تر، تمیز تر و کم عیب و نقص تر باشد در این حرفه موفق تر خواهید بود. بعد از تولید یک اثر زیبای هنری و بی نظیر مسئله مهم بعدی فروش است که شاید بتوان به جرأت گفت بزرگترین چالش فعالان در حرفه میناکاری و صنایع دستی است.که در ادامه این مقاله به نحوه فروش محصولات میناکاری خواهیم پرداخت.

درآمد میناکاری چقدر است؟

درآمد میناکاری وابستگی زیادی به کیفیت محصول نهایی، سابقه شما در این حرفه، برند  و شهرتتان دارد. اما در حالت کلی میناکاری جز آن دسته از حرفه های صنایع دستی است که درآمد آن برای افراد می تواند رضایت بخش باشد. مثلا یک میناکار تازه کار می تواند با توجه به بازار فروشی که برای خود ایجاد کرده است که درآمد معمولی بین 10 تا 20 میلیون تومان در ماه (در سال 1402) داشته باشد. اما میناکاران حرفه و اساتید این شغل درآمد بالای 200 میلیون تومان در ماه نیز داشته اند. پس درآمد میناکاری یک مسئله است که ارتباط مستقیمی با میزان تخصص شما دارد.
 خرید بشقاب میناکاری و خرید تابلو میناکاری جز محبوب ترین تولیدات یک میناکار است.می توانید با شناسایی درست نیاز های بازار،طرح های جدید و خاص درآمد خود را در این حرفه افزایش دهید.
 
 

نحوه فروش محصولات میناکاری

و اما می رسیم به غول قصه کسب و کارها یعنی فروش. شاید بتوان مهمترین چالش اکثر کسب و کارها را فروش دانست. شغل میناکاری نیز از این قاعده مستثنی نیست. خیلی از هنرمندان با وجود تولید محصولاتی کم نظیر و هنرمندانه، متاسفانه یا نمی توانند آنها را به فروش برسانند و یا به قیمتی که مد نظرشان است نمی توانند بفروشند. اما سوال اینجاست چه باید کرد.
فروش امروز به یک علم تبدیل شده که آموزش های زیادی به صورت کاملا تخصصی برای آن وجود دارد. بهتر است شما در کنار آموزش های مربوط به هنر میناکاری در زمینه فروش هم آموزش ببینید و یا تیم فروش را از تیم تولید مجزا کنید. اما اگر هنوز ابتدای کار هستید و فقط خودتان تولید کننده اید باید به هر روشی که شده محصولات خود را به مشتریان معرفی کنید.یکی از بهترین بسترهای که در حال حاضر در اختیار اکثر افراد است فضای مجازی است. شما با استفاده از فضای مجازی و شبکه ها اجتماعی می توانید خیلی راحت محصولاتتان را به افراد زیاد معرفی کنید و از طریق آنها برای خود مشتری پیدا کنید.
یکی دیگر از روش های فروش برای افراد تازه کار در حرفه میناکاری، این است که به فروشگاه صنایع دستی در سطح شهرتان بروید و محصولاتتان را به آنها عرضه کنید. اما بیاد داشته باشید خیلی زود ناامید نشوید برای به اصطلاح جا  افتادن در بازار نیاز به تلاش و مداومت دارید حتما داستان کنتاکی را شنیده اید. او دستور پخت مخصوص خود را به به صد  رستوران و مغازه عرضه کرد بعد از صحبت با 99 رستوران صدمین نفر او را پذیرفت و زود میدان را خالی نکنید. اگر در شهر توریستی و هنر دوستی زندکی می کنید می توانید خودتان راحت تر محصولاتتان را به فروش برسانید.
نمایشگاههای مختلفی فصلی و هنری نیز مکان های خوبی برای عرضه محصولاتتان می تواند باشد. خلاصه کلام اینکه شما باید از تمام ظرفیت های موجود در اطرافتان برای فروش استفاده کنید.
بعد از اینکه شما به عنوان یک برند و نام در این حوزه به شهرت رسیدید کار فروش برای شما آنقدرها هم سخت نخواهد بود.
در مورد فروش می تواند ساعت های حرف زد و راه حل گفت اما ما در مقاله سعی کردیم کلیات این مبحث را بیان کنیم اگر به حوزه فروش علاقه مندید کتاب های و رفرنس های زیادی در این حوزه وجود دارد.
 

امیدوارم این مقاله و موضوعاتش برای شما جذاب و مفید بوده باشد و توانسته باشد به یکی از سوالت ذهنتان جواب روشن و واضحی بدهد. شما عزیزان می توانید هر گونه نظر و یا انتقاد و پیشنهاد خود را با ما در کامنت ها در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *