سنگ فیروزه یکی از زیباترین سنگهای موجود در جهان است که همواره مورد توجه انسانها قرار گرفته است. رنگ جذاب و آبی این سنگ به دلیل وجود عنصر مس در آن است. این سنگ در کشورهایی همچون مصر، مکزیک، آمریکا و ایران یافت میشود اما بهترین و مرغوبترین نوع این سنگ مربوط به کشور ایران است که از کهنترین و بزرگترین معدن فیروزه جهان که در نیشابور است استخراج میشود .
فیروزه کوبی از صنایع دستی ایران می باشد و با نشاندن قطعه های کوچک سنگ فیروزه به حالت موزاییکی بر روی سطح ظرف ها ، زیورآلات و اشیای تزئینی ساخته می شود. در فیروزه کوبی معمولا از پایه هایی به جنس مسی، برنجی، نقره، ورشویی یا برنزی استفاده می شود.
هرچه ظرف فیروه کوبی پرکارتر و منظم تر باشد و فاصله کمتری بین قطعات فیروزه کوبی باشد ارزش هنری بیشتری دارد.امروزه مرکز این هنر در اصفهان می باشد. این هنر حدود 60-70 سال پیش در مشهد به دست نعمت الله لایق انجام شده و به اصفهان آورده شد.
کاربرد فیروزه کوبی:
فیروزه کوبی مانند بسیاری از هنرها جنبه تزئینی و تجملی دارد اما از آن جا که این هنر را بر روی ظروفی مانند شیرینی خوری، قندان، گلدان،گلاب پاش، سنگاب و… پیاده سازی می کنند جنبه ی کاربردی نیز پیدا می کند.
اما امروزه از فیروزه کوبی به جز بر روی ظروف و زیورآلات برای ساخت تابلوهای نفیس نیز استفاده می شود. بدین گونه که خوشنویسی بر روی سطح اگر پارچهای باشد نوشته شده و سپس فیروزهها بر روی آن چسبانده میشوند و اگر سطح مورد نظر چوبی باشد بعد از لیزر طرح مورد نظر بر روی چوبی تکههای فیروزه داخل آنها کار میشود.
مراحل ساخت فیروزه کوبی :
1- زرگری یا مسگری : که توسط اساتید فنی این رشته انجام می شود.
2- فیروزهکوبی : خرد کردن و چسباندن سنگهای فیروزه در کنار هم در جای مخصوص خود.
3- پرداخت کاری : پرداخت و پلی استر کاری.
استادان برجسته :
از استادان این هنر میتوان یوسف حاکمیان، حاج داداش، الیاهو، سلیمان صدیق پور، روبن یروشالمی، محمد حسن جعفری و امیرآقاجانی را نام برد.
انواع سنگ فیروزه :
سنگ های فیروزه از لحاظ کیفیت و رنگ، به دو نوع فیروزهی گچی – سفید و فیروزهی سنگی- آبی، سبز تقسیم میشود که فیروزههای آبی، سبز خود به دو دسته متوسط و مرغوب تقسیم میشوند.
نوعی که بیشتر در فیروزه کوبی مورد استفاده قرار میگیرد فیروزههای سنگی- آبی و سبز است زیرا فیروزهای که در کار فیروزهکوبی استفاده میشود باید قابلیت تحمل گرما و فشار زیاد را داشته باشد چرا که طی عملیاتی که شامل مراحل فشار و گرمای زیاد است فیروزه بهوسیلهی لاک بر رو شی مسی چسبانده میشود.
نکات نگهداری ظروف فیروزه کوبی :
ماندگاری ظرو ف فیروزهکوبی شاید تا دویست سال هم باشد اما دو چیز به اشیا فیروزهکوب صدمه وارد میکند:
1- ضربه خوردن : که در اثر افتادن ظروف فیروزه کوبی بهوجود می آید که در این صورت فیروزههای موزاییک شده در اثر افتادن و برخورد با زمین میشکنند و از جا در میآیند.
2- روغن یا مواد روغنی : این مواد رنگ آبی فیروزه را کدر و بد رنگ میکند.
خیلی قشنگه می تونیم خودمون هم طرح بدیم برامون اجرا کنند
بله طراح شخصی و شخصی دوزی داریم