فیروزه کوبی چیست؟
فیروزهکوبی یکی از صنایع دستی پرطرفدار اصفهان است. به هنر قرار دادن فیروزه روی اشیا و استفاده از این سنگ برای تزیین وسایل فیروزه کوبی گفته می شود. این هنر با قرار دادن قطعههای کوچک سنگ فیروزه به حالت موزاییکی بر سطح ظرفها، زیورآلات و اشیای تزئینی، شناخته می شود. البته بدنه ی ظرف هایی که روی آن ها فیروزه کوبی انجام می شود معمولا از جنس مس است. و پس از قرار دادن فیروزه ها بین آنها نوعی لاک تیرهرنگ قرار میگیرد که هر چه این فاصله کمتر باشد ظرف فیروزه کوبی باارش تر است. مانند تمامی صنایع دستی و دست سازه های هنری، نظم و ظرافت تعیین کننده ی ارزش یک کار است. در هنر فیروزه کوبی هم به همین صورت است و هرچه با دقت و ظرافت بیشتری روی ظروف فیروزه کوبی کار شود حاصل زیبا تر و باارزش تر می شود. شهر اصفهان امروزه تنها شهری است که هنرمندان فیروزه کوب در آن مشغول به این کار هستند و زیباترین محصولات صنایع دستی این شهر را می توانید در صفحه ی خرید صنایع دستی اصفهان مشاهده کنید.مراحل ساخت و فیروزه کوبی
یک فرآورده ی فیروزه کوبی شامل بدنه ی شئی که قرار است روی آن فیروزه کوبی انجام شود و سپس انجام مرحله به مرحله ی فیروزه کوبی است. بدنه اشیا می تواند از جنس مسی برنجی، نقره یی، ورشویی و یا برنزی باشد که ذرات و قطعات ریز سنگ فیروزه بر قسمتهایی از سطوح آن به فرم موزائیک در کنار هم قرار می گیرند. ساخت و طراحی این فرایند شامل سه مرحله ی اصلی است:-
ساخت بدنه :
-
فیروزه کوبی :
-
پرداخت کاری :
مرحله ی اول
مرحله اول شامل پرداخت قسمتهای فلزی است که در کارگاه زرگری یا چرخکاری انجام شده و لایه ی کدر و تیره رنگی را که بر روی قسمتهای فلزی در حین عمل فیروزهکوبی ایجاد گردیده بوسیله ی ابزارهای دستی و یا تیغه ی چرخکاری از روی آن می زدایند و سپس این قسمتهای فلزی را پولیش می کنند تا شفاف شود و حالتی صیقلی پیدا کند.مرحله ی دوم
مرحله دوم شامل پرداخت محصول فیروزه کوبی شده است که پس از پولیش قسمتهای فلزی شیئی مجدداً بکارگاه صنعتگر فیروزهکوب بازگشت داده می شود و در آنجا سطوح فیروزهکوبی شده را بوسیله ی روغن زیتون یا روغن کنجد پولیش می نمایند تا این قسمتها نیز شفاف و درخشان گردد.ابزار و وسایل فیروزه کوب
فیروزهکوبی نیز مانند هر هنر دیگری نیاز به ابزار و وسایل مخصوص به خود دارد که در ادامه این ابزار را معرفی می کنیمو
- قالب
- چکش
- دریل
- چراغ گاز
- چراغ بنزینی
- گاز انبر
- انبردست
- پنس
- منقاش
- لوله های مختلف فلزی
- سوهان
- سنگ سمباده
نکات مهم در فیروزه کوبی
در فیروزه کوبی، در درجه اول، نصب صحیح فیروزه بر روی فلز مهم است؛ به گونه ای که دارای قدرت کافی بوده و هنگام پرداخت قطعات فیروزه از آن جدا نشود. همچنین، هر چه ظرف فیروزه کوبی شده پرکارتر باشد و قطعات سنگ منظمتر در کنار یکدیگر نصب شده باشد و فاصله ی زیادی در بین قطعات فیروزه دیده نشود، کار دارای ارزش هنری بیشتری است.
کاربرد فیروزه
فیروزه به دلیل زیبایی و آرامش منحصر به فردی که دارد، بیشتر برای تزئین در گلدان، شكلات خوری و قاب آیینه و اشیای پذیرایی و دکوری دیگر کوبیده می شود و معمولا روی بدنه ی مسی این هنر جلوه می کند.
این ظروف صنایع دستی که باهنر های ارزشمند، این چنین طراحی و ساخته میشود، مناسب برای هدیه دادن به عزیزان شماست. علاوه بر این میتوانید از ان ها به عنوان هدیه ای درخور مدیران و کارمندان خود استفاده کنید.
مجموعه ی مارسین با ارائه ی زیباترین محصولات صنایع دستی اصفهان و بسته بندی سازمانی محصولات خود ارائه دهنده ی مرغوب ترین محصولات صنایع دستی بوده و میتوانید محصولات ما را در صفحه ی خرید هدایای سازمانی مشاهده فرمایید.
بجز استفاده از فیروزهکوبی روی ظروف از این هنر برای طراحی و ساخت جواهرات و زیوالات بانوان هم استفاده می شود و طرفداران بسیاری دارد . زیورآلات فیروزهکوبی شده جز جدیدترین طرح های زیورآلات برای افراد خاص پسندی است که به استایل خود توجه می کنند.
نکات نگهداری ظروف فیروزه کوبی :
ماندگاری ظروف فیروزهکوبی مانند برخی دیگر از صنایع دستی اصفهان شاید تا دویست سال هم باشد اما دو چیز به اشیا فیروزهکوب صدمه وارد میکند:
ضربه خوردن :
که در اثر افتادن ظروف فیروزه کوبی بهوجود می آید که در این صورت فیروزههای موزاییک شده در اثر افتادن و برخورد با زمین میشکنند و از جا در میآیند.
روغن یا مواد روغنی :
این مواد رنگ آبی فیروزه را کدر و بد رنگ و چه در ظروف فیروزهکوبی و چه در زیورآلات که از سنگ های کامل فیروزه استفاده شده است، باید دقت شود که با روغن تماس ایجاد نشود.